Piernik staropolski

Piernik staropolski z grysikiem
2,5 szkl mąki pszennej chlebowej typ 720
1 szkl mąki pszennej
1 szkl miodu naturalnego
0,5 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
150 g smalcu lub masła
3/4 szklanki maślanki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
łyżeczka soli
3 przyprawy do piernika (40g jedna)
3 płaskie łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
3 płaskie łyżki ciemnego kakao


krem:
6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
0/5 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła

Dodatkowo:
powidła śliwkowe ok 1,5 słoika


 W garnku rozpuścić miód, cukier, smalec, czekoladę, ogrzewać do połączenia się składników, nie gotować.
Przestudzić, dodać kawę zbożową, kakao, przyprawy, sól, wymieszać. Maślankę przelać do większego naczynia dodać sodę i dokładnie rozmieszać. Wlać do ciasta, dodać jajka, wsypać przesianą mąkę i bardzo dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w chłodzie na dobę.

Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek ok. 0.5 cm, ponakłuwać widelcem. Piec placki ok. 15 minut.

 Krem:

 Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło, dodajemy partiami kaszę mannę cały czas miksując.

Wystudzone placki przekładamy gorącymi powidłami śliwkowymi i kremem obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce...

Komentarze