Ciasto krucho-drożdżowe:
500g mąki pszennej tortowej
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200g masła
1 paczka suszonych drożdży (7g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
4 łyżki bułki tartej
1 białko
Przełożenie:
2 szkl gęstej marmolady lub konfitury pomarańczowej
4 jabłka kosztele lub większe renety
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, suchymi drożdżami, proszkiem do pieczenia i małą szczyptą soli. Dodać masło (schłodzone, ale nie prosto z lodówki, nie powinno być bardzo twarde), posiekać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na czas przygotowania masy owocowej.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z konfiturą cytrusową (przepis znajdziecie tutaj).
Dużą blachę (tę, którą wsuwamy bezpośrednio do piekarnika), wyłożyć papierem do pieczenia.
Kulę ciasta podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blachy. Pierwszy placek ponakłuwać gęsto widelcem i posypać bułką tartą, która wchłonie nadmiar wilgoci z konfitury i jabłek. Rozprowadzić równą warstwę masy cytrusowo-jabłkowej, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Ponakłuwać wierzch widelcem. Przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować białkiem, wstawić do nagrzewającego się od kilku minut piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut w temp. 190 st. C w ustawieniu góra+dół. Do ciasta pod koniec pieczenia trzeba zajrzeć. Gdy zacznie się robić rumiane, należy je wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Zimny placek dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru zmiksowanego z sokiem z cytryny.
Źródło
500g mąki pszennej tortowej
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200g masła
1 paczka suszonych drożdży (7g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
4 łyżki bułki tartej
1 białko
Przełożenie:
2 szkl gęstej marmolady lub konfitury pomarańczowej
4 jabłka kosztele lub większe renety
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, suchymi drożdżami, proszkiem do pieczenia i małą szczyptą soli. Dodać masło (schłodzone, ale nie prosto z lodówki, nie powinno być bardzo twarde), posiekać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na czas przygotowania masy owocowej.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z konfiturą cytrusową (przepis znajdziecie tutaj).
Dużą blachę (tę, którą wsuwamy bezpośrednio do piekarnika), wyłożyć papierem do pieczenia.
Kulę ciasta podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blachy. Pierwszy placek ponakłuwać gęsto widelcem i posypać bułką tartą, która wchłonie nadmiar wilgoci z konfitury i jabłek. Rozprowadzić równą warstwę masy cytrusowo-jabłkowej, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Ponakłuwać wierzch widelcem. Przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować białkiem, wstawić do nagrzewającego się od kilku minut piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut w temp. 190 st. C w ustawieniu góra+dół. Do ciasta pod koniec pieczenia trzeba zajrzeć. Gdy zacznie się robić rumiane, należy je wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Zimny placek dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru zmiksowanego z sokiem z cytryny.
Źródło
Komentarze
Prześlij komentarz