Koszyk, cappucino i szarlotka sypana

Koszyczek cappuccino udekorowany różami i...przepis na szarlotkę





Szarlotka sypana:
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
  • 200 g masła albo margaryny
Rękodzieło Wieluń
Satynowe róże na koszyczku


 Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka (najlepiej jakieś całkowicie rozgotowujące się, ja używam renet albo antonówek) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
koszyk z papierowej wikliny Wieluń
Koszyczek kawowy

 Dobrze jest do pieczenia używać tortownicy, a nie blaszki, bo później łatwiej jest wyjąć ciacho po okrojeniu brzegów.
  Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupki, szarlotka jest bardzo smaczna na ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobinę mięknie i łatwiej ją pokroić, sama nie wiem, czy nie jest wtedy nawet lepsza.

Art Verde

Komentarze

Prześlij komentarz